G.S.Z. Mayday

 

Mayday is de studentenzeilvereniging uit Groningen. Het is een gezellige en actieve vereniging. Mayday is opgericht in 1994 en is vervolgens uitgegroeid tot een vereniging met ongeveer 380 leden. De sociëteit is een klipper genaamd “Nicolaas Mulerius” en zij ligt in de binnenstad van Groningen. Vanaf het ontstaan van de vereniging is er veel gezeild op het Paterswoldemeer in onze valken. In 1996 is het oudste nog bestaande evenement binnen Mayday voor het eerst georganiseerd: de Maydaymatch. Inmiddels heet dit het NSK Matchracen en komen deelnemers van alle studenten zeilverenigingen naar het Sneekermeer om de strijd met elkaar aan te gaan. Ook heeft Mayday recent een RS Quest en twee catamarans gekocht, welke over het Lauwersmeer blazen.

Mayday heeft in 2002 besloten om de klipper ‘Emanuel’ kopen. De naam van het schip is echter gewijzigd naar ‘Nicolaas Mulerius’, vernoemd naar de vierde rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. Het schip dient dan ook als vlaggenschip van de RUG. Op de klipper wordt zo’n 180 dagen per jaar gezeild. We hebben een interne opleiding voor het zeilen met de klipper. Er worden jaarlijks ook veel wedstrijden mee gezeild zoals de Brandarisrace, het Beurtveer, de Waddenrace en de Klipperrace. Het schip dient ook als sociëteit. Daarom wordt er naast het varen iedere dinsdag en donderdag een borrel georganiseerd. 

Naast de zeilen op de klipper wordt bij Mayday les gegeven in kiel- en zwaardboten, zowel als op de catamarans. Hiervoor gebruiken we bij Mayday het CWO-systeem om er voor te zorgen dat onze cursussen op kwaliteit blijven. Voor wedstrijdzeilen zijn er ook opties binnen het Nestor team en andere losse evenementen. Verder zijn er ook grote evenementen zoals het Kajuitbootweekend en de Zwerfweek waarbij we in allemaal andere boten op verschillende plekken in Nederland varen.

Meer informatie op www.gszmayday.nl